Încă din cele mai vechi timpuri vikingii foloseau acest procedeu de termotratare al lemnului pentru a spori rezistențele materialelor lemnoase la ambarcațiunile construite. Procesul tehnologic nu implică utilizarea de chimicale ci este compus din stagii de căldura și aburi.
Lemnul modificat termic este lemnul care a fost modificat printr-un proces controlat de piroliză a lemnului încălzit (> 180 ° C) în absența oxigenului, inducând unele modificări chimice ale structurilor chimice ale componentelor peretelui celular ( lignină , celuloză și hemiceluloză ) din lemn pentru a-i spori durabilitatea. Conținutul scăzut de oxigen împiedică arderea lemnului la aceste temperaturi ridicate. Sunt introduse mai multe tehnologii diferite folosind diferite medii, inclusiv azot gazos, abur și ulei fierbinte.
Tratarea termică a lemnului activează diferite reacții la nivelul celular, aceste reacții sporesc rezistența lemnului la medii exterioare și intemperii regăsite în acestea. Pe lângă rezistența dobândită, materialul lemnos devine mai stabil din punct de vedere al formei și nu mai este atât de predispus la deformări precum cel netratat. Rezistența la ciuperci sau crăpături este de asemenea un avantaj al procesului de termotratare iar în funcție de factorii de temperatură a tratării, lemnul poate căpăta diferite nuanțe de maro închis fără a pierde caracteristicile fibrei lemnoase.
IMPACT REDUS ASUPRA MEDIULUI
Unul dintre principalele motive pentru care a fost realizat lemnul modificat termic este acela de a crea un lemn adecvat pentru utilizarea în aer liber, dar prietenos cu mediul. Materia primă folosită provine din resurse regenerabile garantate de certificatul. Procesul de producție folosește doar abur și căldură, prin urmare Lemnul modificat termic nu conține agenți chimici.
Testele au arătat că nu există emisii de elemente nocive pentru sănătatea omului nici în timpul prelucrării produsului și nici în timpul ciclului său de viață. In cazul în care proiectantul dorește să evite folosirea de substanțe chimice de protecție, trebuie să stabilească un program de întreținere și de înlocuire a pieselor deteriorate.
La sfârșitul ciclului de viață, fiecare piesă de Lemn modificat termic netratat cu agenți de impregnare poate fi arsă sau introdusă în procesele normale de tratare a deșeurilor.
În timpul procesului de piroliză, care are o durată de 24 de ore, structura celulară a lemnului este modificată în mod ireversibil și permanent, motiv pentru care conținutul de umiditate se reduce cu aproximativ 50%.
Zaharurile conținute în lemn sunt descompuse în substanțe care nu mai pot fi folosite de ciuperci și bacterii. În același timp, agenții naturali de protecție a lemnului se distribuie mai uniform în toată masa lemnoasă. Per ansamblu, rezultă că durata de viață biologică a produsului este mult superioară față de cea a lemnului netratat.
REDUCEREA DEFORMĂRILOR LA 30%
Tratamentul cu căldură intensă reduce cantitatea grupelor hidroxilice din lemn, prin urmare reduce la 30% capacitatea acestuia de a absorbi apa. În acest mod scad în mod proporțional și deformările.
COMPORTAMENTUL PROBLEMATIC CU PRODUSE PE BAZĂ DE APĂ
Tratamentul termic reduce capacitatea lemnului de absorbție a apei. Acesta este un avantaj semnificativ în utilizarea lemnului, dar este și un factor care trebuie luat atent în considerare în cazul aplicării de vopsele sau adezivi pe bază de apă.
PROPRIETĂȚI IZOLATOARE MAI BUNE
Testele au arătat că Lemnul modificat termic are o conductivitate termică cu 20-25% mai mică în comparație cu lemnul netratat (l10 = 0,099 W/m K față de 0,012 W/(m K) a lemnului tradițional).
COSTUL REDUS
Materia primă utilizată pentru a obține Lemnul modificat termic este destul de ieftină, fiind în principal cherestea de pin sau brad.
Pinul este cu siguranță materia primă cea mai potrivită, deoarece poate fi tratată la temperaturi ridicate, iar nodurile rămân sănătoase, dar, de asemenea, este cea care conține cea mai multă rășină și, prin urmare, necesită multă grijă pentru a păstra curate utilajele destinate prelucrării.
Deși este necesară o selecție atentă a calității pentru ca produsul final să nu aibă prea multe defecte, Lemnul modificat termic rămâne foarte competitiv în comparație cu orice tip de lemn tare.
PROPRIETĂȚILE LEMNULUI DUPĂ TRATAMENTUL TERMIC
COLORAȚIA CARACTERISTICĂ MARO ÎNCHIS, UNIFORMĂ PE TOATĂ SECȚIUNEA
Cu toate că lemnul, fiind un material natural, prezintă întotdeauna unele defecte de colorație la suprafață datorită neomogenității celulare, Lemnul modificat termic are o nuanță uniformă spre maro închis, tipică lemnului învechit.
Acest lucru este evident, mai ales în cazul în care materia primă este pin sau brad, întrucât este tratată la o temperatură mai mare decât mesteacănul. Pentru a obține un aspect estetic optim, precum și pentru a îmbunătăți comportamentul la deformare, scândurile sunt tăiate astfel încât inelele anuale de creștere să fie dispuse la 45° față de suprafață.
DURABILITATE RIDICATĂ (CLASA 2) ȘI EXTINDEREA CICLURILOR DE ÎNTREȚINERE
Testele de laborator (EN113) au demonstrat durabilitatea ridicată a lemnului modificat termic tratat la 220° C timp de cel puțin 3 ore. Această durabilitate se bazează pe degradarea chimică a componentelor și pe formarea ulterioară de noi substanțe în interior.
COMPORTAMENT EXCELENT LA VOPSEAUA PE BAZĂ DE ULEI
Prin natura sa, Lemnul modificat termic nu se pretează la a fi ușor acoperit cu impregnanți pe bază de apă, deoarece timpul de absorbție este considerabil mai mare comparativ cu lemnul netratat. Prin urmare, este preferabilă utilizarea impregnanților pe bază de ulei.
STRUCTURĂ UȘOARĂ
După evaporarea a mai mult de jumătate din conținutul de umiditate a lemnului și a rășinii în totalitate, greutatea specifică a materialului se reduce cu 5-15%.
STABILITATE DIMENSIONALĂ
Având în vedere reducerea considerabilă a conținutului de umiditate, în lemnul modificat termic scad semnificativ umflăturile tangențiale și radiale și, prin urmare, este un produs foarte stabil. Lemnul tratat termic este mai puțin ”vital” decât lemnul tradițional și acesta este motivul pentru care fenomenele de deformare a dimensiunii și formei sunt atât de limitate.
ACEEAȘI REZISTENȚĂ LA COMPRESIUNE
Deși este mai puțin elastic decât lemnul uscat simplu, Lemnul modificat termic nu suferă modificări semnificative în ceea ce privește rezistența la compresiune.
TRATAMENTUL DE SUPRAFAŢĂ (ULEIERE)
Când lemnul este expus la intemperii fără tratament de suprafață, acesta își schimbă culoarea și structura de suprafață. Din cauza radiațiilor UV și a fluctuațiilor de umiditate, după câteva luni, lemnul termotratat devine gri și pot lua naștere fisuri superficiale.
Utilizarea uleiurilor de terasă cu pigment permite păstrarea culorilor individuale ale pardoselii, împiedicându-se astfel procesul de îmbătrânire a lemnului. În plus, acesta oferă protecție împotriva radiațiilor UV și reduce absorbția de umiditate, astfel încât fisurarea superficială a lemnului să fie redusă.
ÎNTREŢINERE / REPARARE
În funcție de condițiile de mediu, fațada trebuie controlată și întreținută cel puțin o dată pe an. Durata de viață a fațadei este influențată de curățarea și întreținerea acesteia. În cele mai multe cazuri este suficientă perierea sau folosirea unui jet de apă.
Lemnul este un produs natural – proprietăţi ale materialului lemnos crescut în mod natural, respectiv caracteristici ce nu sunt considerate defecte sau erori, sunt:
- Îmbătrânirea suprafeței lemnului fără tratament de suprafață (decolorare)
- Diferențe de culoare
- Formarea de mici crăpături pe suprafaţă şi la capete datorită „lucrării” lemnului
- Tendinţa de deformare
- Pete aspre cauzate de tulburări (anomalii) de creştere